10 vinkkiä – näin onnistut LKV-kokeessa

Mikä mahtava fiilis!! Onnistuin jossain sellaisessa, jota en olisi voinut vielä  muutama vuosi sitten uskoa todeksi. Suoritin toukokuussa onnistuneesti haastavan LKV-kokeen ja olen laillisesti nyt kiinteistöalan asiantuntija ja ammattilainen. Kokeen läpäiseminen tuntuu musta vieläkin paremmalta johtuen siitä minkälainen persoona olen ja millaisen muutostyön mä olen joutunut oman pääni sisällä tekemään, jotta olen muuttunut tunnetusta PT:stä kiinteistönvälitysalan ammattilaiseksi. Koen suurta tarvetta jakaa onnistumiseni avaimet teille 10 vinkin muodossa.

Kuinka juuri minä, konkreettisia tuloksia rakastava, selvästi käytännönläheisempi kaveri, jolla lukee Duracell rinnassa, maltoin antaa fokusta perusteelliseen LKV-kokeen valmistautumiseen? Nämä vinkit ovat erityisesti niille, jotka joutuvat astumaan todelliselle epämukavuusalueelle onnistuakseen tulevassa kokeessa.

Vinkki 1: Kysy itseltäsi, haluatko riittävästi onnistua ja tee päätös!

Pidätkö itseäsi tyhmänä? Hyvä, en uskonutkaan. Kokeessa onnistuminen ei siis oikeasti ole siitä kiinni, että sinä et vain opi, vaan siitä, haluatko sitä riittävästi. Tee siis päätös ja ala harjoittelemaan.

Vinkki 2: Käy KiAt!

Suuri apu on osallistua kiinteistöalan ammattitutkintoon eli KiAt:iin. Se on noin vuoden mittainen koulutus, jossa opiskellaan tätä ammattia. KiAt:issa saat etätehtäviä sopivan harvakseltaan pitkin matkaa, jotka ovat kaikki suoria LKV-kysymyksiä vanhoista kokeista. Kuuntelee siis tunnilla opettajaa korvat höröllä ja kysy, jos et ymmärrä. Koulusta saat kaiken tarvittavan materiaalin LKV-kokeesta läpi pääsyyn, kuten lakikirjan (myös laput lakikirjan merkkaamiseen) ja selkeät opiskelumateriaalit aihekohtaisesti.

Vinkki 3: Merkkaa kalenteriin: “Kokeeseen valmistautumista!”

Jos tehtävä ei ole kalenterissa, se ei tapahdu. Mulla henkilökohtaisesti asian toteutuminen on tuomittu epäonnistumaan, jos en kirjoita sitä kalenteriin, joten vahva suositus: kirjoita lukuajat kalenteriin.

Vinkki 4: Pelkkä halu ei riitä

Siinä missä toiselle riittää, kun kerran vilkaisee kirjaa, ei todellakaan toimi mulle! Mun muisti ei vain ole niin hyvä. Siksi meidän, joilla valokuvamuistia ei ole, on käytettävä muita vahvuuksia. Aika ja riittävä määrä lukemista omiin tarpeisiin varmistavat tiedon tarttumisen otsalohkoon. Itse pääsin LKV-kokeesta läpi toisella yrittämällä. Ensimmäinen yritys oli välittömästi välitysuran aloittamisen jälkeen. Toki halusin läpäistä kokeen, mutta lukemisen määrä ei yksinkertaisesti riittänyt. En ollut tehnyt alaa käytännössä vielä kauaa, joten lukemisen määrä silloin olisi täytynyt minulle olla moninkertainen.

Vinkki 5: Valmistaudu huolella – tee suunnitelma

Mitä kiireisempi aikataulusi on, sitä aikaisemmin on syytä aloittaa lukeminen. Itse painoin kovaa duunia ja ennätysmäärän kauppoja maaliin samaan aikaan, kun valmistauduin kokeeseen. Aloitin muutamaa kuukautta aikaisemmin lukemaan upottaen parin tunnin pätkiä kalenteriin otsikolla “LUE LKV-KOKEESEEN!!!” Ja hei…Never skip the reading day!! Muuten sä tee teet sen toistuvasti.

Vinkki 6: Valitse paikka ja aika, jossa voit keskittyä

Mulle toimii kaikenlaiseen opiskeluun, kirjojen lukemiseen ja itseni kehitämiseen oma koti. Tiedän, että kaikilla asia ei ole niin, joten mikä on sun happy place eli paikka, jossa kuulet omat ajatukset? Kirjasto, puisto, toimiston huone? On tärkeää pystyä tekemään keskittyneesti se mitä teetkin, joten valitse paikka sen perusteella, ettei siellä ole häiriötekijöitä. Mieti myös missä kohtaa päivää sun hoksottimet ovat terävimmillään. Mulla ne ovat luojan kiitos heti herättyäni (hyvien unien jälkeen), sillä ennen aamukymmentä ei totutusti tällä alalla ole vielä kovin kiireistä. Siksi oli hienoa pystyä hyödyntämään aika ilman, että se söi tehokasta työntekoa ja hyvää asiakaspalvelua.

Vinkki 7: Tee itsesi tilivelvolliseksi

Ihmisen perusluonne pelkää epäonnistumista. Kukaan ei siitä tykkää – en varsinkaan minä! Juuri siksi suosittelen kertomaan tavoitteesta mahdollisimman monelle. Moni ottaa itselleen PT:n, jotta olisi jollekin ulkopuoliselle ihmiselle tilivelvollinen ja saa näin itsestään paremmin irti. Oli tavoitteena kokeen läpäiseminen, tupakanpolton lopettaminen tai painon pudottaminen, muiden tieto tavoitteestasi luo painetta onnistumiselle. Pyydä vielä ystäviä tai vanhempiasi tasaisin välein kysymään kuinka projektisi edistyy, niin saat jatkuvasti ilmaisia kannustimia ympäristöstäsi. Onhan se nimittäin vähän noloa sanoa toistuvasti: “No kun en mä nyt vaan ole saanut aikaiseksi…”

Vinkki 8: Tehkää kimpassa!

Kimpassa kaikki on kivempaa vai miten se sanonta meni. Yhdessä opiskelu tai treenaaminen voi olla hauskempaa. On myös helpompi pitää kiinni sovitusta, kun olet luvannut asian jollekin. Mikäli tämä tuntuu sun jutulta, niin varmista kuitenkin, että kaverit, jotka valitset kanssasi matkalle tavoitteeseen ovat aidosti hommassa  mukana. Muuten saatat kohta olla matkalla yksin.

Vinkki 9: Lukutekniikka

Selvitä miten muut kaltaisesi, ilman valokuvamuistia varustetut tyypit ovat onnistuneet kokeessa. Kysele ja kirjaa itsellesi ylös millainen lukutekniikka toimii parhaiten ja mikä on oleellista luettavaa laajasta oppimateriaalista.

Valmistautuessani LKV-kokeeseen löysin itselleni hyvän ja selkeän tavan opiskella. Tässä askelmerkit, mikäli olet Kiat:issa tai käynyt sen:

– Tulosta KiAt tehtävien materiaalit itsellesi pöydälle ja tee tehtävät järjestyksessä. Samalla, kun teet tehtäviä ja etsit vastauksia lakikirjasta, laputa aina se laki, josta vastauksen löysit. Pikkuhiljaa lakikirjasi on laputettu.

– Laputa vain tarpeellinen eli älä ylimerkkaa. Vedä yliviivauskynällä kaikki todella tärkeät kohdat lakikirjasta yli, mutta älä tee siitä värityskirjaa!

– Tulosta vanhoja LKV-kokeita sekä vastauksia viimeisen 10 vuoden ajalta. Tee tehtävä lakikirjaa ja KiAt oppimateriaaleja käyttäen, jonka jälkeen tarkistan heti vastauksen punakynällä. Tee näin 2-5 koetta läpi.

– Tee kokonainen LKV-koe putkeen (varaa vähintään neljä tuntia aikaa). Tarkista joko lopuksi tai erillisellä kerralla, kun ajatus on taas kirkas ja saat kopin missä meni vikaan). Tee vähintää viisi koetta.

– Koeviikolla kertaa, hidasta tahtia, nuku ja syö hyvin, jotta olet pirteä ja keskittynyt kokeessa.

Mikäli et ole käynyt KiAt:ia, ei se haittaa. Itsekin läpäisin kokeen ollessani vasta puolessa välissä koulua. Tärkeintä on oman kokemukseni mukaan vanhojen LKV-kokeiden tekeminen, lakikirjan täsmällinen laputtaminen sekä harjoittelu ja toistot!

Vinkki 10: Muistutan vielä

En minä eikä moni muukaan pääse ensimmäisellä kerralla kokeesta läpi, joten ensi kerralla, kun menet, niin valmistaudu paremmin ja HALUA ONNISTUA!

Tsemppiä kaikille kokeeseen valmistautuville, YOU CAN DO IT!

Ville

Vastaa