Helsingin asuinalueet Villen silmin

Ennen muuttoa Punavuoreen minulle ehti tulla tutuksi monet Helsingin asuinalueista. Lue pidemmälle, niin saat tietää, mikä niistä olikaan suosikkini…

Vaikka en paljasjalkainen helsinkiläinen olekaan, olen ehtinyt asumaan jo aika monessa paikassa kymmenvuotisen stadilaisuuteni aikana. Muuttaessani Helsinkiin asuin ensimmäiset vuodet töiden sekä silloisen tyttöystäväni vuoksi idässä; Itäkeskus – Rouhuvuori – Puotila – Herttoniemenranta -akselilla. Taisi siinä jossain välissä vaihtua tyttöystäväkin, koska niin… Elämä se on seikkailua. Terveisiä vaan sinne kaikella lempeydellä.

Itä oli nyt nähty ja matka jatkui keskustaan, seuraavana asuinpaikkana Kruununhaka. Se pysähdys jäi syystä tai toisesta lyhyehköksi ja seuraavaksi asuinalueeksi valikoitui Arabianranta. Mukava alue, vaikka silloinen aviolittoni rapsahtelikin liitoksistaan  juurikin siellä. No mutta rakkaus on ikuista, kohde vain välillä vaihtuu – vai miten se sanonta meneekään.

Tämän jälkeen muutettiin kundien kanssa kimppakämppään Kamppiin. Se toimi kivasti hetken aikaa, mutta kyllä sitä omaa rauhaa kaipasi. Yhden tutun kautta oli vapautumassa Kampista asunto muutaman kuukauden päästä ja sille välille oli keksittävä majapaikka. Suuta avaamalla ja kavereilta kyselemällä löysin itseni ensimmäistä kertaa asumassa iki-ihanassa Töölössä, kalustetusta n. 30 neliön asunnossa eteläisellä Hesperiankadulla. Alue teki muhun lähtemättömän vaikutuksen, joten pakko kertoa lisää Töölöstä asuinalueena.

Iki-ihana Töölö asuinalueena

Töölöä ei turhaan hehkuteta. Alueesta tekee ainutlaatuisen sen vehreys, mutta silti keskeinen sijainti Helsingin kantakaupungissa. Kyllä se jotenkin eniten heti eniten kodilta tuntui. Muistelen kuinka kiva oli herätä aamulla alakerran kahvilan tuoksuihin. Helppo oli sujahtaa silloista koiraani Mossea ulkoiluttamaan etupihallani aukeavaan Hesperian puistoon, joka erottaa Etu- ja Taka-Töölön toisistaan. Sali oli 100 metrin päässä puiston toisella puolella, kauppa siinä vieressä ja ydinkeskustaan käveli alle vartissa. Pyörällä, sporalla tai dosällä vieläkin nopeammin.

Töölönlahden lenkkeilymaastot näkyivät kotiovelta katsottuani oikealla ja Hietalahdenranta vasemmalla aivan lähellä. Töölössä tuntui jotenkin olevan kaikki kohdallaan. Vaikka asunto olikin pieni, ei se silti ollut ahtaan tuntuinen, sillä Töölölle ominaisissa 1920-1930-luvun myöhäisjugend-tyylisissä taloissa huonekorkeus on hulppea ja tuo avaruuden tuntua asuntoon. Vaikka rakennuksen ulkopintaa ei asunnon sisältä nähnytkään, oli silti arvokkaan tuntuista astella sisään järkähtämättömän oloiseen kivitaloon mahtipontisia porraskäytäviä pitkin.

Näin asuntomyyjänkin silmin Töölö on asuinalueena uniikkia. Arkkitehtuurista ja arvokkuudesta kertoo myös paljon se, että tälle kyseiselle alueelle on sijoitettu mm. Finlandia-talo, Eduskuntatalo, Oopperatalo, Suomen Kansallismuseo, useampikin korkeakoulu ja tietysti Taka-Töölössä juuri tällä hetkellä saneerauksen alla oleva Suomen Olympiastadion. Töölöstä löytyy myös monia huippu ravintoloita, joista japanilaiset ovat ehkä sitä aivan terävintä kärkeä. Kun ympärillä on tällaisia virikkeitä ja palveluja, niin eipä ole ihme, että myyntiin tulevat asunnot ostetaan käsistä alta aikayksikön ja yli pyyntihinnan.

Miten Etu-Töölö ja Taka-Töölö eroavat toisistaan?

Etu-Töölö on asuinalueena mielestäni hieman rauhallisempi kuin Taka-Töölö, vaikka se lähempänä keskustan sykettä onkin. Jotenkin Etu-Töölön yhteinäinen rakennustyyli sekä hienostunut ilmapiiri pitävät alueen varsin levollisena. Parhaita maistiaisia alueelle ominaisesta rakennustyylistä saat kun kävelet kierroksen Museokatu, Runeberginkatu, Hesperiankadut, Caloniuksenkatu, Väinämöidenkatu, Sammonkatu ja Tunturikatu. Myöhäisjugendia ja funktionalismia kivasti sekoitettuna. Taka-Töölössä pääsee nauttimaan jopa metsäisestä tunnelmasta, seikkailemaan Seurasaaressa ja ihastelemaan Sibelius-monumenttia. Alueesta tekee hieman eläväisemman liikenne ja paikalliset peruskoulut lapsineen. HIFK:n pelien aikaan saattaa myös hallin läheisyydessä sekä sporttibaareissa olla extratunnelmaa havaittavissa.

Mielestäni Töölö asuinalueena kokonaisuudessaan sopii keskiluokkaisesta maineestaan huolimatta kaikille monipuolisine asumisratkaisuineen. Säätiöiden vuokraamista yksiöistä aina Etu-Töölön ullakkoasuntoihin – kaikenlaista löytyy. Tärkeimpänä ehkä kaikista on ystävällinen tunnelma.

Vastaa