Tavat – Alitajunnan valtatie tuloksiin

Uskoit siihen tai et, onnistumisesi missä tahansa tavoitteessa on hyvin pitkälti kiinni tavoistasi: arjen asioista, joita toistat joka päivä. Eikö olisikin hienoa, jos tavat eivät jarruttaisi unelmiasi, vaan päinvastoin ohjaisivat sinua kohti täyttä potentiaalisi?

Tiedosta huonot tavat

Pyysin sinua viime blogitekstin lopussa miettimään viisi asiaa, jotka haluat elämässäsi saavuttaa sekä viisi tapaa, jotka estävät sinua saavuttamasta tavoitteitasi. Mitä asioita löysit?

Jos mikään ei muutu, niin mikään ei muutu. Jos et tiedä, mitä muuttaa, on vaikea kääntää ruoria oikeaan suuntaan ja saada purjeita myötätuulesta pullistumaan. Tapojen tiedostaminen on avainasemassa. Mikäli et tehnyt antamaani kotitehtävää tai et tasaisin välein pysähdy pohtimaan miksi suksi ei luista, et todennäköisesti ole tietoinen tämän hetkisistä huonoista tottumuksista tai oikeastaan edes siitä, miksi toimit kuten toimit.

”Omien huonojen tapojen tiedostaminen on kuin kalanmaksaöljy. Jos pelkästään sen ajattelu maistuu pahalta suussa, mutta sen positiivisten vaikutusten vuoksi sitä kuitenkin ottaa.”

Korvaa huono tapa uudella hyvällä tavalla

Pysähdy, mieti tapojasi ja kirjaa ne ylös. Olipa huono tapasi mikä tahansa, ei sinun kannata keskittyä siihen, mistä joudut luopumaan tai mitä joudut lopettamaan. Sen sijaan on parempi kiinnittää huomio uuteen hyvään tapaan, jonka aloitat. Tämä ajattelumallin avulla muutos ei tunnu mahdottomalta eikä siltä, että sinulta riistetään asioita.

Itse huomasin alkuvuodesta juovani liian vähän vettä, mikä näkyi huonona jaksamisessa. Sen sijaan, että joisin aamulla ainoastaan kahvia, aloitan aamuni juomalla reilun tuopillisen sitruunavettä ja siirryn vasta sen jälkeen aamiaisen ja kahvin pariin. Ja kappas, energiatasoni ovat moninkertaistuneet.

Toista, automatisoi ja pinoa

Jotta asioista voi tulla sinulle tapoja, on sinun toistettava niitä päivittäin, yhä uudelleen ja uudelleen. Eräänä päivänä hyvät tavat on muodostuneet osaksi rutiinejasi ja et  edes tiedosta niitä. Tässä vaiheessa aivosi voivat keskittyä muihin asioihin, koska hyvä tapa on osa alitajuntaisia toimintamallejasi.

Olen nyt siis oppinut juomaan aamuisin enemmän vettä. Olen sittemmin yhdistänyt siihen uuden hyvän tavan: lukemisen. Samalla kun hörpin vettä, luen päivän uutiset, jotta olen valveutunut mitä Suomessa ja maailmalla tapahtuu. Pinoan siis hyvien tapojen päälle lisää uusia tapoja, kun olen ensin automatisoinut vanhan. Näin tapahtuu kasvu. Ei suurista valloituksista, vaan pienistä päivittäisistä tavoitteista, jotka olet valmis yhä uudelleen saavuttamaan.

Harjoitus:

Kirjoita paperille ideaaliversio itsestäsi. Mitä teet silloin, kenen kanssa olet, millaisessa kodissa asut ja miltä kehosi näyttää ja mieli tuntuu? Mahdollisimman yksityiskohtaisesti – Mitä tarkempi visio, sen parempi. Sen jälkeen kuvittele itsesi ideaaliversioksi ja ala elämään kuin olisi se jo. Ensimmäiset askeleen ovat varmasti matkan vaikeimmat ja joudut toistuvasti muistuttamaan itseäsi, mutta kuukaudessa tulet muuttumaan.

Kuvittelemalla itsesi kuntosali kävijäksi siinä missä muutkin auttaa varmasti astumaan kuntosalille. Tai jos ajattelet, että et ole viehättävä ja kukaan ei todennäköisesti halua sinua on rakkausrintamalla varmasti hiljaista. Ala ajattelemaan itsestäsi positiivisesti, nosta katse ylös ja hymyile, niin hän tulee vielä vastaan. 😉

Lopuksi haluan vielä toistaa, että päivittäiset hyvät tavat ovat itsensä parantamisen ja optimaalisen suorituskyvyn tärkein periaate – Success is out there for you!

Ville Erola

Vastaa