Asunnon myynti itse vai välittäjän avulla? – Miten asiakkaan odotukset ylitetään

Kun asunto päätetään laittaa myyntiin, on monen mielessä ensimmäisenä usein yksi kysymys: pitäisikö asunnon myynti hoitaa itse vai välittäjän avulla? Kiinteistönvälittäjä asunnon myynnin apuna on hyvä vaihtoehto, mikäli haluat saada asunnostasi parhaan mahdollisen hinnan ja säästää omaa aikaasi. Millainen kiinteistönvälittäjä tulisi valita ja mitä välittäjältä voi odottaa? Mielestäni kiinteistönvälittäjältä vaaditaan poikkeuksetta ei enempää eikä vähempää, kuin asiakkaan odotusten ylittämistä.

Välittäjän työssä parhaat kiksit saan tilanteista, joissa pääsen ylittämään työnantajan, eli asunnon myyjän odotukset täysin.

Ai mitenkö? Niin, että soitan myyjälle iltapäiväkahvin aikoihin töihin, että ”Arvaa mitä? Mulla on täyden rahan tarjous paperilla teidän asunnosta”, niin myyjältä meinaa mennä croisantti väärään kurkkuun silkasta yllätyksestä.

On niitä hetkiä, kun asunnon omistajat ovat vasta henkisesti valmistautumassa siihen, että edessä on asunnon myynti, mutta tuon jo täyden rahan pöytään. Tai jopa alkuperäisen ylittävän tarjouksen. Siinä hetkessä on puhdasta taikaa. Voit kuvitella tilanteen mielessä itse. Olet henkisesti valmistautunut alkavaan asunnon myyntirumbaan: lukuisiin julkisiin sunnuntainäyttöihin, siivouksiin ja aikataulumuutoksiin arjen ryminässä. Yksityisnäyttöjä, oman kodin antamista arvosteltavaksi kerta toisensa jälkeen.

Muutos jännittää, remontti kiristää hermoja, on kiire. Asunnon myynti ei ole vaan tilasta luopumista, ja usein haikeus rakkaasta kodista luopumisesta kaihertaa. Kodin myyntiin liittyy suuria asioita ja tunteita. Tämän lisäksi markkinat ja kysyntä elävät jatkuvasti. Olet ehkä ollut valmis tinkaamaan hintaa. Vääntämään ja neuvottelemaan – paljonko olet valmis tulemaan vastaan?

Mikä helpotuksen tunne, kun saatkin täyden rahan kodistasi. Helposti ja nopeasti. Jännitys raukeaa, hartiat voivat laskeutua taas alas. Koko perhe voi keskittyä olennaiseen – toisiinsa.


Voinko luvata, että asunnon myynti hoituu ensinäytöllä?

En, aina ei asuntoa ensiesittelyllä myydä, eikä onnistunut myynti siihen perustukaan. Kaikissa palveluammateissa tärkeintä on asiakkaan kuunteleminen ja toiveiden kunnioittaminen. Välittäjän työssä ollaan vielä siitä erityisessä tilanteessa, että työpaikkana toimii usein toisen ihmisen koti. Hattu päästä kun mennään sisään, niin se on hyvä alku se.


Miten parhaaseen lopputulokseen päästään?

Välittäjän napakka ote toimeksiannon edistämiseen ja selkeiden askelmerkkien kertominen heti alusta alkaen luo rennon vuorovaikutteista ilmapiiriä koko asunnon myyntiprosessiin. Välittäjä toivoo myyjältä luottamusta omaan osaamiseen ja markkinoiden tuntemiseen. Molempien kannalta tärkeää onkin hyvä vuorovaikutus, sillä loppujen lopuksi huippuasiakaskokemus muodostuu aina hyvästä ”joukkuehengestä” ja yhteen hiileen puhaltamisesta.

Ville Erola

Asunnon myynti itse vai välittäjän avulla